Gewestwegen slecht onderhouden

Op 17 mei 2014

Eerste schepen Belinda Beauprez (N-VA) klaagt over het gebrekkig onderhoud van de gewestwegen in Wervik en Geluwe. "Veel zebrapaden en wegmarkeringen zijn zo goed als verdwenen", zegt ze. "We hebben al vier keer een brief naar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gestuurd, zonder resultaat."

De schepen van Openbare Werken somt een waslijst aan voorbeelden op van locaties waar de gewestweg slecht onderhouden is. Het AWV is daar verantwoordelijk voor. "Het fietspad in de Wervikstraat in Geluwe ligt bezaaid met takken, resten van bladeren en zwerfvuil", zegt ze. "Aan verschillende vluchtheuvels en rotondes liggen er tegen de boordstenen steengruis en zand of groeit er onkruid, zoals bijvoorbeeld aan de drukke rotonde in de Menenstraat in Geluwe. Aan de rotonde op de Geluwesesteenweg liggen dan weer al ruim een jaar betonblokken omver." De schepen ergert zich nog het meest aan de zebrapaden en wegmarkeringen.

"Die zaken zijn belangrijk voor de veiligheid van de burger", vervolgt Beauprez. "De zebrapaden ter hoogte van de ingang van de Aldi in de Komenstraat en de Carrefour in de Geluwestraat zijn quasi onzichtbaar. Hetzelfde verhaal op de rotonde aan de Lege Kruisse. Ik vernam zelfs dat daar bijna iemand omver werd gereden. Ook op veel andere plaatsen zijn wegmarkeringen zo goed als verdwenen." Zo zijn de wegmarkeringen aan de middengeleider in de Wervikstraat, waar al zeven keer een verkeersongeval gebeurde, bijna niet meer zichtbaar, net als het zebrapad aan de ingang van het voetbalstadion van KSK Geluwe.

Hoop op doorbraak

"Ik som niet alles op, want het lijstje is te lang aan het worden", vervolgt de schepen. "Ik denk dat ik lang genoeg heb gewacht om te reageren en hoop dat er nu eindelijk een doorbraak komt in het onderhoud. We hebben het AWV al vier keer aangeschreven. Ik kreeg een brief waarin stond dat binnen het district Ieper enige veranderingen gebeurden en dat men stabiliteit verwacht in de toekomst. Dat is de enige reactie die ik kreeg in anderhalf jaar tijd."

Rampzalig

"We zaten al aan tafel met het AWV", vult schepen van Mobliteit Sanne Vantomme (N-VA). "Sinds vorig jaar zijn heel wat zebrapaden op de gewestwegen quasi onzichtbaar. Ze gingen dat in het voorjaar in orde brengen, maar er is nog niets veranderd. De situatie is nu echt rampzalig."

De woordvoerster van het AWV was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

 

ERIK DE BLOCK (hln)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is