Verkiezen en verliezen: d’Arke

Op 9 maart 2012

Voor N-VA Wervik-Geluwe  is het overduidelijk dat het hoognodig was om een degelijk project uit te werken voor de jeugd en met inspraak door de jeugd.  In het geval van d’Arke vrezen wij terecht dat er niet genoeg naar de jeugd geluisterd werd en eerder een project opgedrongen wordt. De huidige plannen lijken meer op een acute trofeedrang van de bevoegde schepen van jeugd na zes jaar non-beleid. Het huidige JOC dat eigenlijk al 10 jaar had moeten bestaan, diende  6 jaar geleden ook als trofee voor de verkiezingen. Een effectieve en adequate opvolging van het JOC in de huidige legislatuur is andere koek. De Wervikse kiezer kan zich toch moeilijk een tweede keer laten beetnemen door een dergelijke gang van zaken.

Het dossier d’Arke bekijken we als N-VA met een open en objectieve geest. Alles is beter dan niets is hierbij inderdaad een uitgangspunt maar niet ten koste van alles. De nood aan behuizing voor de jeugd is torenhoog!  Maar ook dit is helaas geen nieuw feit maar iets dat al van de vorige legislatuur dateert en wat de CD&V toen ook al links liet liggen, waardoor geen enkele goede oplossing kwam voor de behuizing van de jeugd te Wervik .

N-VA was alvast een grote voorstander om de hoeve op de Balokken aan te kopen. Deze had een ongeziene rijkdom van mogelijkheden voor Wervik, waaronder deze van de jeugd. Hier waren er mogelijkheden ten over om zich naar hartenlust uit te leven in een autovrije, veilige en natuurlijke omgeving. Helaas werd dit niet als waardig alternatief weerhouden.

Het grote probleem van gebrek aan stockageruimte wordt in het nieuwe project d’Arke zelfs in vierkante meters verminderd, want de zoldering valt weg, alsook beneden een hoek uit de stapelruimte. Deze problematiek kan door de schepen niet onder de mat geveegd worden, en dreigt dadelijk weer de kop op te steken.

De huidige oplossing om het nieuwe gedeelte aan te bouwen aan de oude hangaar van d’Arke is volgens ons een schrijnend voorbeeld van denken en pasklare oplossingen op korte termijn wegens een gebrek aan lange termijn-visie.

Laten we dan nog zwijgen over de volgorde van de werken: in augustus gaat men gras zaaien en in september zouden de werken af moeten zijn… En  wat later gaat de restauratie van de als monument beschermde lazaretten plaatsvinden.  Benieuwd hoe de nieuwe grasmat erbij zal liggen na de restauratie van de lazaretten… Begrijpe wie begrijpen kan,waar is hier de logica?

Laten we het dan ook nog eens hebben over het recentelijk als monument beschermde veldhospitaal uit de Eerste Wereldoorlog, ook de lazaretten genaamd.

De restauratie van het militaire hospitaal zet Wervik duidelijker op de kaart  om van het toeristisch en historisch gebeuren rond de herdenking van WO I een graantje mee te pikken. NVA wil met de site d' Arke een fraaie groene belevingsruimte creëren, waar het voor de inwoners en de toeristen aangenaam vertoeven is.

NVA wil de jeugd er niet weg, maar het oplapwerk van de oude hangaar die trouwens nauwelijks tegemoet komt aan de nood van de jeugdbewegingen , vinden we inderdaad niets. Vele alternatieven dringen zich op, en NVA en NVA jongeren zullen zich ook engageren om die te vinden. Er zijn diverse plaatsen op het Wervikse grondgebied waar een site voor de jeugd mogelijk was en die kregen geen eerlijke kans. Het verhaal d’Arke doet ons denken aan het verhaal Oosthove waar reeds grote sommen geld werden gepompt in een versleten aftands gebouw dat weinig tot geen toekomstmogelijkheden heeft.

Ook de laatste wil van wijlen dokter Dhondt, die wou dat het domein ter beschikking blijft  van de jeugd, verliezen we niet uit het oog. De gerestaureerde lazaretten kunnen gebruikt worden voor educatieve doeleinden ( gebruik door scholen, thema-activiteiten ...). Ook bij de aanleg van de groene ruimtes zal de klemtoon gelegd worden op het recreatie aspect, zodat zowel de jeugd als gezinnen met jonge kinderen er terecht kunnen.

Toch kunnen we nog met een positieve noot besluiten: de timing van schepen Slegers. De werken zouden reeds beëindigd moeten worden in september, want twee weken later zijn er verkiezingen…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is