Witte Poort krijgt make-over

Op 13 mei 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken

De sociale woonwijk wordt gevormd door de Wittepoortlaan, de Vlaslaan, de Parklaan, de Acacialaan en de Weidelaan. Samen zijn die goed voor 140 woningen, waarvan de oudste uit 1952 dateren. De eerste plannen om er één en ander grondig aan te pakken, verschenen eind 2010 al in deze krant. Maar intussen werden de wegen- en rioleringswerken in een concrete vorm gegoten. "Er komt een gescheiden rioleringsstelsel en een nieuw wegdek", vertelt schepen van Openbare Werken Belinda Beauprez (N-VA). "Zo wordt de betonnen rijbaan vervangen door asfalt. De uitvoering zal in diverse fases gebeuren en daar hebben we honderd werkdagen voor uitgetrokken." In het kader van de heraanleg van het wegdek, worden ook de huidige voetpaden vervangen door exemplaren in betonstraatstenen. De ongeveer negentig parkeerplaatsen worden aangelegd in waterdoorlatende betonstraatstenen.
 

Groen

Studiebureau Duynslaeger uit Harelbeke tekende het ontwerp uit, en daar blijkt meer in te zitten dan enkel de riolering, het wegdek en de voetpaden. "Ook het centrale groene plein wordt vernieuwd", klinkt het bij Duynslaeger. "Er komen speeltoestellen, nieuwe bomen en hagen. Het groene karakter blijft dus voldoende behouden. Om het verkeer te vertragen, komen er ook twee plateaus. De rijbaan zal overigens een breedte van vijf meter hebben, voldoende om verkeer in beide richtingen door te laten."

Het kostenplaatje wordt geraamd op ruim 1,9 miljoen euro, waarvan de stad zo'n 1,1 miljoen euro voor zijn rekening neemt. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen betaalt 640.000 euro. Sociale huisvestingsmaatschappij De Leie bekostigt dan weer de heraanleg van de opritten, wat ongeveer 180.000 euro zal kosten. Het enige wat intussen nog niet vastligt, is de timing van de werken. "Daarvoor zijn we afhankelijk van de toekenning van de subsidies", aldus schepen Beauprez.

Tot slot is er nog een opmerkelijke extra ingreep: de aanleg van een bufferbekken. Dat is nodig omdat het afvalwater na een boring onder de Wervikstraat in de Stokbeek geloosd zal worden. "De provincie gaf ons het advies om een bufferbekken aan te leggen, om zo een overstroming van de Stokbeek te voorkomen", legt schepen Beauprez uit. "Dat bufferbekken zal uitgerust zijn met een poort, die het regenwater met vertraagd debiet laat afvloeien. Er zal dus zo goed als altijd water in het bufferbekken staan." En dat laatste is goed nieuws voor KSK Geluwe. De voetbalploeg zal het water kunnen gebruiken om zijn drie velden te besproeien.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is