N-VA Wervik-Geluwe vraagt maatregelen om de bevolking, verenigingen en de lokale economie een hart onder de riem te steken.

Op 1 april 2020, over deze onderwerpen: Economie en Financiën, Gezondheid

N-VA Wervik-Geluwe vraagt maatregelen om de bevolking, verenigingen en de lokale economie een hart onder de riem te steken.

Dat iedereen harde klappen krijgt in deze tijden dat hoef ik jullie niet te vertellen.

Ons rijk socio-cultureel leven werd uit ons dagelijks leven gerukt. En dit met alle gevolgen van dien voor onze vele sport-, cultuur en  andere verenigingen.  Ook de lokale economie kreunt onder de (terechte) genomen maatregelen.

De N-VA-fractie vraagt dat het College van Burgemeester om maatregelen te nemen om de kater na de lockdown zo licht mogelijk te maken.

-Naar verenigingen toe vragen we om de huurgelden te laten vallen van de maanden maart en april (eventueel te verlengen bij verlengen van lockdown-termijn).

-We vragen ook om een cultuur-/sportcheque te schenken aan de inwoners die ook hard getroffen worden door de crisis. Dit om na de crisis zoveel als mogelijk de inwoners te laten deelnemen aan het socio-cultureel en sportgebeuren.

-We vragen dat het bestuur de huurgelden laat vallen van de verhuurde gebouwen voor lokale ondernemers (eventueel te verlengen bij lockdown termijn).

-Jeugdverenigingen die inkomsten verliezen doordat hun werking/fuif/of andere activiteiten niet kunnen doorgaan vragen we een compensatie te voorzien.

-We vragen het bestuur om de bevolking op te roepen om zoveel als mogelijk te kopen bij de lokale handelaren. Zij hebben die steun nu zoveel als mogelijk nodig.

-De stad engageert zich om de lokale handel te voorzien van beschermende mondmaskers, handschoenen en desinfecterende gels want deze zijn in alle winkels leeggeroofd door hamsterwoede.

-We vragen het bestuur om voorgestelde maatregelen om waardebonnen te verkopen in te trekken

Want er kan op relatieve schaal gefraudeerd worden met het systeem die nu goedgekeurd werd.

Voorbeeld; twee bevriende zelfstandigen kopen privaat voor 5000 euro (max toegelaten bedrag) aan waardebonnen van elkaars zaak en ontvangen door de stad elk 6000 euro aan bonnen.

Met de bonnen door te geven aan elkaar zijn beiden 1000 euro rijker.

Ik wil jullie maar meegeven dat geen enkele bank zoveel rente geeft.

Het budget dat voorzien is €75000 voor deze maatregel kan men volgens ons beter besteden.

Er zijn in Wervik 7500 adressen,  als men ieder gezin € 10.00 schenkt aan Wervikbonnen, de kostprijs van deze stedelijke maatregel zou     € 75000 bedragen.

-We dringen aan bij het bestuur om de Wervikse voedselbank zoveel als mogelijk te ondersteunen en dit zowel financieel, moreel en logistiek. Want door de hamsterwoede raken zij in de problemen om de gezinnen te bevoorraden.

-We hopen dat de sociale dienst op regelmatige basis kwetsbaren en alleenstaande ouderen te contacteren.

-Voor de meest kwetsbaren hopen we dat het stadsbestuur er voor zorgt dat er soep en groenten bedeeld worden zoals dit vroeger voorzien was voor de schoolgaande jeugd.

-We vragen ook om de bevolking op een veilige manier boeken te kunnen laten ontlenen in de bib om de lange lockdown-vrije tijd zinvol in te vullen.

 

Vantomme Sanne

N-VA gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is