N-VA Wervik Geluwe wil bijenvriendelijke stad

Op 16 mei 2019, over deze onderwerpen: Duurzaamheid
Belinda komt op voor de bijen


Op de gemeenteraad van Wervik werd een aanvullend agendapunt ingediend door raadslid Belinda Beauprez (N-VA) rond bijenvriendelijke gemeente.

"Het valt mij steeds meer op dat ik het ene na het andere artikel (door wetenschappers, minister) lees over massale insectensterfte.
Insecten zijn belangrijker voor het leven op aarde dat wij denken. Ze best...uiven planten, recyclen voedingsstoffen en vormen voedsel voor andere dieren."
"Mijn vraag is dan ook wat kunnen wij doen als stad om mee te werken om vb. een bijenvriendelijke stad te creëren.
Is er ruimte voor subsidies voor burgers die vb. fruitbomen plaatsen, bomen met hoog nectargehalte plaatsen, die bijenkorven plaatsen?

Onlangs kreeg ik een voorstel om als bedrijf een bijenkorf te plaatsen en in ruil krijg je per jaar x aantal kg honing.
Ik ben dan ook in dit project gestapt zowel op mijn privé als in mijn bedrijf staat nu een bijenkorf.
"De honing zou dan eventueel kunnen gegeven worden aan het personeel.
Honing is een natuurlijk antibioticum, werd reeds zeer veel gebruikt door de Romeinen, vandaar dat de link naar Wervik, de stad van honing een leuke toeristische insteek zou zijn." Aldus raadslid Beauprez.

Schepen van groen en propere stad Ann Degroote (stadslijst) antwoorde hierop dat het stadsbestuur achter het voorstel staat en dat er sedert 8 mei bijtjes zoemen in de stadstuin van Wervik.
Deze werden voorzien door Dieter Deleu van imkerij Honeybeez.

“In Wervik komen in totaal 6 bijenkasten (bij particulieren en bedrijven). Stad Wervik voorziet 1 bijenkast in het stadstuintje en 1 aan de achterkant van het erfgoedcentrum.
Er moet telkens een afstand van ± 1.5km tussen de verschillende bijenkasten zijn.
Er is geen specifieke beplanting nodig voor de bijenkasten maar vanuit het stadsbestuur gaan we onze nieuwe aanplantingen wel baseren op de bomen en planten die we van Dieter doorkregen die gunstig zijn voor de bijen.” Meer weergeven
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is