Voorstel principe Gele doos goedgekeurd

Op 3 maart 2021, over deze onderwerpen: 10. Gezondheid, Zorg
Gele doos kan levens redden

Gemeenteraadslid Virginie Terrier (N-VA) uit Wervik lanceerde de idee om  65-plussers en chronisch zieken te voorzien van een gele doos met cruciale persoons- contact – en medische gegevens. Met de doos die in de frigo bewaard wordt, kunnen gespecialiseerde hulpverleners in noodgevallen snel alle nodige informatie terugvinden. Dat idee werd door Terrier gebracht op de Wervikse gemeenteraad.

“Bij medische noodgevallen en interventies is het belangrijk dat hulpverleners, politie en brandweer op een snelle manier alle nodige informatie over de betrokken persoon kunnen krijgen. Dat redt tijd en dus levens”, vertelt Virginie Terrier.

De gele doos is in de eerste plaats bedoeld voor 65-plussers en chronisch zieken en wordt bewaard in de deur van een frigo. “De reden waarom gekozen wordt voor de frigo is omdat iedereen een frigo heeft en deze kan bij elk gezin makkelijk gevonden worden. Zo wordt vermeden dat kostbare tijd verloren gaat bij een medische interventie” verduidelijkt Virginie Terrier.

 In de doos zit een klein boekje waarin de eigenaar de persoonlijke gegevens, contactpersonen, medische gegevens zoals allergieën en medicatie kan noteren. Door een bijhorende sticker die op de binnenkant van de voordeur geplakt wordt, weten hulpverleners bovendien meteen dat er een gele doos aanwezig is.

Op de gemeenteraad van maart werd Terrier’s voorstel positief onthaald.

“Ik ben blij dat het initiatief door deze beslissing nu opgestart wordt in onze stad. Ik zie dat er in veel gemeenten in de regio politieke aandacht is voor het initiatief. Zo is er al concrete interesse voor dit initiatief vanuit Wevelgem, Kortrijk en Kuurne. Ik ben ervan overtuigd dat ook andere gemeenten dit levensreddende initiatief snel zullen volgen,” besluit Terrier. 

Meer informatie ? virginie.terrier [at] n-va.be – 0473/57 64 91

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is